Reclamen responsabilitats per l'atac amb 40 bombes contra la població civil de Granollers! Feixisme mai més!

Mai és tard per a jutjar els bombardejos perquè els crims contra la humanitat ni prescriuen ni han de ser perdonats. Per aquest motiu seguirem treballant per tal que l'Ajuntament de Granollers denunciï als responsables del bombardeig i reclami el rescabalament del dany.

Fa 79 anys Granollers va ser bombardejada pel feixisme europeu. Ni l’estat espanyol, hereu de la dictadura franquista, ni Itàlia, ni Alemanya han assumit responsabilitats pels assassinats, la destrucció, el dolor i el terror causat.

Acabar amb la impunitat i fer justícia és la millor garantia que els crims i atrocitats comeses no tornin a repetir-se mai més, enlloc i contra ningú. Només a través del Reconeixement, Reparació i Garantia de No Repetició farem possible un món millor.

El grup municipal de la Crida per Granollers-CUP varem instar al Ple de l'Ajuntament a través d'una moció, que el consistori s'adhereixi al manifest «Bombes d’impunitat», que formuli, en col·laboració amb les associacions populars del territori, demandes concretes de rescabalament i que activi els propis serveis jurídics per estudiar possibles demandes. El vot contrari del PSC, majoritari en el Ple, ha impedit que la proposta prosperi.

D'altra banda, també hem organitzat juntament amb altres col·lectius l'acte d'homenatge a les víctimes del bombardeig el 31 al vespre a la Porxada, com ja venim fent els últims anys. L'acte, amb un centenar de persones, ha comptat amb la presència de Roland Daguerra, de la campanya Bombes d'Impunitat. També ha comptat amb lectura de poemes i manifest així com l'ofrena de clavells a una de les columnes de la Porxada on va explotar una de les 40 bombes.

La campanya Bombes d’Impunitat pretén intervenir l’actual escenari de qüestionament de la transició espanyola focalitzant l’atenció sobre el tema del deute de guerra per diverses raons:

  • En primer lloc, per superar una anomalia històrica: després de la segona guerra mundial les potències agressores nazi i feixista van haver de reconèixer l’existència d’un deute a totes les nacions víctimes de la seva política colonial i imperialista. L’única excepció van ser els pobles que habitaven la República espanyola, atacada per militars insurrectes amb el decisiu suport de l’Alemanya hitleriana i la Itàlia de Mussolini.
  • Restablir la veritat històrica rebutjant la narració interessada de la guerra civil com un enfrontament ideològic entre germans o com un trist període de lluita entre bàndols que ja està superat i que cal tancar amb mesures i gestos simbòlics.
  • Recuperar el fil de valors i ideals llibertaris i progressistes que ens permeten analitzar a la llum del passat les causes de les injustícies presents entre les quals, en el nostre país, destaca la pervivència i continuïtat d’estructures econòmiques, institucionals i ideològiques directament emanades del règim franquista.
  • Connectar directament lluites i reivindicacions actuals amb les propostes i conquestes de les classes treballadores als anys 30, entre d’altres les resistències al feixisme i a la repressió del sistema.

 

Manifest «Bombes d’impunitat»


El restabliment de la veritat és una condició ineludible en la lluita contra totes les formes de domini i opressió.

40 anys de dictadura i 30 d’amnèsia induïda han intentat esborrar la memòria de tot un poble, de tota una generació. Esborrar la memòria d’un procés de canvi social esclafat per un cop d’estat militar, amb el suport decisiu de les potències nazi-feixistes.
En violació del dret internacional i del dret de guerra el bàndol agressor va cometre nombrosos crims. Entre d’altres, l’Aviazione Legionaria i la Legió Condor, amb més d’un miler d’avions, van realitzar de manera sistemàtica els primers bombardejos de saturació dirigits explícitament a assassinar i terroritzar la població civil (Guernica, Màlaga, Barcelona, València, Baix Aragó).

A Catalunya només l’aviació nazi-feixista va causar 5000 morts en els 181 pobles i centres urbans atacats, amb milers d’edificis derruïts i danys ingents a les infraestructures civils. A Granollers recordem amb especial dolor i ràbia el bombardeig sobre la ciutat del 31 de maig de 1938, en el que 5 avions de l'exèrcit italià tipus Savoia S-79 van provocar la mort a més de 200 persones.

Des de llavors i fins avui ni la República Italiana, ni Alemanya, successors dels estats agressors, ni l’estat espanyol, successor del règim instaurat pels colpistes de Franco, no han assumit la seva obligació de rescabalament simbòlic i material pel dolor i el terror escampats per les seves tropes.
Ans al contrari la impunitat de què han gaudit els partidaris del franquisme dins de les fronteres espanyoles s’ha estès amb el pas del temps als països perdedors de la II Guerra Mundial, obligats a compensar tots els països víctimes del seu bel·licisme, però no als pobles d’aquest estat.
Davant la passivitat i el capteniment poruc de les institucions catalanes, i la complicitat continuista de les espanyoles, ha de ser la societat, la mateixa que va patir els horrors dels bombardeigs, dels assassinats en massa i de dècades de repressió, la que exigeixi reparació pels crims comesos entre 1936 i 1939 per les tropes enviades per Mussolini i Hitler al costat dels sublevats franquistes.

Per aquestes raons:En aplicació dels principis de Reconeixement, Reparació i Garantia de No Repetició EXIGIM que els estats Alemany i Italià

1- Admetin la seva responsabilitat institucional per la intervenció de les seves tropes en la guerra espanyola.
2- Acceptin rescabalar simbòlicament i materialment les poblacions agredides.
3- Sotmetin les seves polítiques de defensa i comercials a l’esmentada garantia de no repetició.
Adrecem la mateixa exigència a les institucions de l’estat espanyol, continuadores del règim colpista del general Franco

FEIXISME MAI MÉS, ENLLOC, CONTRA NINGÚ

Granollers, les víctimes i els seus familiars tenen dret a reclamar responsabilitats i un rescabalament de danys