Demanem al govern de Granollers investigar la Policia Local per un cas d'omissió de socors i abús policial

La CUP també demana al govern municipal revisar l'ordenança d'espais públics civisme i els protocols policials per fer un cos més democràtic i als servei de les persones

La CUP de Granollers demana que l'ajuntament investigui i arribi fins al final en el cas d'abús policial i d'omissió del deure d'ajut que va passar aquest dimarts 16 al vespre al centre de la ciutat. L'organització ha denunciat públicament amb vídeos i recollint testimonis presencials de primera mà una situació de mala praxi policia que va passar dimarts al vespre al centre de Granollers.

Els fets van passar sobre les 19:20 hores del dimarts. Segons els testimonis, un home d'entre 50-60 anys es trobava en estat semiinconscient i amb impossibilitats per tenir-se dret al carrer Museu just entre les escales del CAP i la porta de la farmàcia Vinyamata que murmurava, entre altres coses, ser atès mèdicament. Dos agents de la Policia Local que s'hi van personar van arrossegar l'home uns 20 metres fins a la porta del número 15 del mateix carrer i el van llençar a terra amb violència. Acte seguit els agents li van fer el comentari que “no se puede dejar la basura en medio de la calle” i van marxar cap al cotxe patrulla. 

Veient que els agents marxaven amb el cotxe sense tornar, diferents vianants es van apropar a l'home per comprovar quin era el seu estat, que va restar a terra uns quants minuts sense moure's ni reaccionar i quan ho feia era en estat estordit i caient-se quan intentava incorporar-se, amb perill per a la seva integritat entre els bancs de pedra. Entre altres paraules inconnexes afirmava que havia pres medicació. Davant la situació van ser els propis vianants qui van trucar al 112 per sol·licitar una ambulància del SEM i acompanyar a la persona per tranquil·litzar-la i evitar que es fes mal. L'ambulància va arribar 15 minuts després i en cap moment es van tornar a personar agents de la policia. 

Des de la CUP interpretem aquests fets com molt greus i un clar incompliment del deure de socors dels agents. Independentment de l'estat, l'actitud o la situació de l'home, cap persona pot rebre aquest tracte vexatori i negligent per part d'uns agents de la policia, ja que la seva missió hauria de ser també vetllar per la seguretat d'aquest individu, i encara amb més motiu si era un cas que presentava algun tipus de problema o situació de perill per al seu estat de salut física, psicosocial o del seu entorn. Cal que la policia local sigui un cos més democràtic i mediador que vetlli per les persones en totes les seves dimensions, no per presentar a base de repressió i abusos certa imatge de ciutat “neta” i adaptada a un tipus de visió classista de la societat on simplement s'aparten o s'amaguen les problemàtiques i les desigualtats.

Per tots aquests motius, exigim al govern del PSC que investigui i, si s'escau, expedienti o aparti als agents per la seva actitud. Alhora, perquè cap persona torni a patir una situació així, demanem que s'obri un procés veritablement participatiu de revisió de l'Ordenança d'Ús de l'Espai Públic i Civisme i dels protocols de la Policia Local per tenir un model policial més democràtic i on s'entengui com a seguretat prioritzar l'atenció al benestar de les persones, la mediació i el pulcre respecte dels agents cap a totes les situacions socials i personals. 

Independentment de l'estat, l'actitud o la situació de l'home, cap persona pot rebre aquest tracte vexatori i negligent per part d'uns agents de la policia, ja que la seva missió hauria de ser també vetllar per la seguretat d'aquest individu, i encara amb més motiu si era un cas que presentava algun tipus de problema o situació de perill per al seu estat de salut física, psicosocial o del seu entorn.