La millor forma de governança per l’Hospital de Granollers és que passi a ser gestionat directament pel sector públic

Davant del debat públic que s’ha obert els darrers dies sobre la governança de l’Hospital General de Granollers, la CUP de Granollers considera imprescindible posar sobre la taula passar la gestió 100% pública i directa del complex hospitalari. 

 

Ja el març de 2020 la formació granollerina va demanar públicament que, en acabar la pandèmia de la COVID-19, es replantegés el model “publicoprivat” davant de les mancances i fracassos que ha demostrat continuadament aquest model. 

Alhora, i no menys important, el model actual de gestió l’Hospital amb una fundació privada clarament ideologitzada –amb presència de certs sectors obertament antiavortistes– ha provocat que no s’hagin garantit en els últims anys a les instal·lacions del centre drets bàsics i obligats per llei com el de l’avortament lliure i voluntari amb mètodes quirúrgics, tal com denunciava Granollers Feminista i com ha quedat demostrat amb la recent notícia de l’acord entre Salut i l’Hospital per començar ara a fer-ne gràcies a la pressió del moviment feminista de la comarca aquests últims mesos.

A més, ja durant els mesos més durs del confinament per la COVID-19 va quedar palès la manca de recursos de l’Hospital com també la precarització laboral, que es va fer més evident els mesos posteriors al confinament i durant el 2021 amb les diverses manifestacions i concentracions que van realitzar les treballadores del centre hospitalari. D’altra banda, malgrat les inversions en obra pública, el servei de l’Hospital de Granollers continua sent deficitari per la manca de personal i les contínues retallades, que ressenteix serveis com les Urgències. 

Des de la CUP de Granollers s’entén que bona part d’aquesta precarització del servei és fruit d’aquest model on una fundació fa d’intermediària dels recursos públics entre l’administració i les persones. Això fa que en moltes ocasions es prioritza l’entrada d’altres interessos lucratius i ideològics que van per sobre de garantir una salut pública, universal i de qualitat, interessos que aprofiten recursos públics per al seu benefici. 

En aquest sentit, el membre de la candidatura de la CUP a l’Ajuntament de Granollers, Josep Maria Gontan recorda que «hi ha antecedents d’hospitals catalans que s’han revertit a una gestió pública», posant com a exemple l’Hospital de Sant Bernabé de Berga, que el febrer de 2020 va passar a ser gestionat directament per la Generalitat, abandonant el model basat en una fundació privada. 

Sobre les declaracions del conseller de Salut, Manel Balcells, Josep Maria Gontan considera fonamental que aquest debat «no es faci per embolicar la troca perquè al final res canviï» i considera que en les possibilitats que es plantegen sigui present la gestió pública i directa de l’Hospital per part del Departament de Salut. En aquest sentit, la CUP s’ofereix a poder participar i aportar la seva visió en aquest debat.