La candidatura a les eleccions signa de nou uns principis ètics basats en una forma diferent de fer política

Membres de la candidatura de la CUP Granollers-AMUNT han signat durant aquesta setmana el Codi Ètic que estableix, més enllà legalitats vigents, una nova forma de fer política a les institucions basada en l'honestedat, el rigor, la transparència i la voluntat que les tasques de responsabilitat siguin una eina de transformació social, no un sistema de privilegis i beneficis particulars o al servei dels interessos d'unes elits o uns poders econòmics.

 

La limitació del sou per evitar lucre; limitació a dos mandats, renúncia a la duplicitat de càrrecs; independència de grups financers, elits econòmiques o interessos personals; passar comptes amb l'assemblea i la ciutat periòdicament; rebuig a qualsevol mena de favoritismes polítics són alguns dels principis que recullen els 15 punts del codi ètic.

La presentació d’aquest Codi Ètic s’ha fet dimarts d’aquesta setmana amb la signatura per part de tres de les persones que encapçalen la llista: Josep Maria Gontan, Roser Rodríguez i Eduard Navarro.

El codi ètic és considerat per la CUP una eina important per assegurar una manera diferent de fer política, que hauria de deixar de ser una excepció per convertir-se en la forma normal en la que s’hauria de basar qualsevol representació democràtica per a tots els partits. És per aquest motiu que de cara a cada període electoral els membres de la candidatura el signen públicament, com ja va passar al 2015 i al 2019.

Durant la presentació, el cap de llista de la CUP-AMUNT, Josep Maria Gontan, ha recordat com ja es va incidir durant el mandat 2015-2019 en alguns aspectes del Codi Ètic, com la denúncia i retorn dels la multitud d’obsequis i privilegis a càrrecs electes que van arribar durant el període, com per exemple abonaments per al Circuit de Barcelona-Catalunya o del Balonmano Granollers. «Recordem que qualsevol tipus d’invitació, forfaits i altres seran retornats i denunciats públicament», ha asseverat Gontan. Altres aspectes seran la fiscalització dels càrrecs electes per «evitar al màxim les portes giratòries».

Gontan també ha posat de relleu la qüestió de les retribucions a regidors i grups municipals que «si ja va ser un cavall de batalla durant el 2015-2019 perquè les consideràvem excessives, ara encara ho serà més perquè durant aquest últim mandat, lluny de baixar-les, el PSC amb la complicitat de la resta de grup les han apujat moltíssim més». En relació a aquesta assignació, des de la CUP es tornarà a activar la campanya de Retorn Social, que en el mandat 2015-2019 va repartir cada any més d’11.000 euros dels diners rebuts entre iniciatives socials i activistes de la comarca.