Alliberar espais no és cap delicte

El passat 18 de febrer un grup de persones va decidir obrir les portes d'un espai de Granollers que portava més de 9 anys abandonat. Només 25 dies més tard, la matinada del 15 de març, 11 furgons dels mossos d'esquadra i la policia local de Granollers procedien al desallotjament de l'espai com a mesura cautelar d'acord amb una ordre emesa pels jutjats. Entenem que en el procediment d'urgència no tan sols s'ha vulnerat els drets de les persones desallotjades, en no ser degudament informades i escoltades, sinó de tota la població en ser aplicat un dret penal d'expecionalitat.

El proper dilluns 10 d'abril als jutjats de Granollers es jutjarà a 12 persones per formar part del grup que va omplir de vida Ca l'Enkant i va donar-hi un ús social. Cal remarcar que entre la data en que va produir-se l'okupació i el judici passaran només 50 dies, una velocitat sense precedents en un sistema judicial col·lapsat. És curiós que en un país on els lladres de guant blanc ens roben milers de milions d'euros davant una justícia cega i inoperant, que en un país on les causes per corrupció s'eternitzen als jutjats, tant de temps que moltes d'elles prescriuen, només hagin calgut 50 dies per portar a judici a 12 persones que l'únic crim que han comés hagi estat donar vida a un espai abandonat.

La desigualtat davant la llei és un símptoma clar de dèficit democràtic, de complicitat entre poders que comparteixen interessos. Aquesta realitat fa que en el darrer estudi d'opinió del CEO la població identifiqui la corrupció política com el segon dels principals problemes que té actualment Catalunya, només per darrera de la manca de treball. Però la justícia i els nostres governs lluny de posar recursos per acabar amb els mals que castiguen la població en general, segueixen obcecades en posar com a prioritat criminalitzar les lluites populars que posen al descobert els veritables problemes de la nostra societat. Amb aquest judici no pretenen només jutjar aquestes 12 persones sinó donar un escarment a totes aquelles que de forma activa ens oposem a un sistema injust i desigual, perquè creuen que amb la persecució judicial, que amb la criminalització política, que amb un dret penal d'excepcionalitat dividiran les lluites populars i callaran les protestes i reivindicacions populars. Però lluny d'això avui estem més unides que mai.

A la nostra ciutat el problema no ha estat ni és l'ocupació d'immobles abandonats, a Granollers, com al conjunt del país, el problema són els espais en mans de grans propietaris i dels bancs que estan abandonats en comptes de tenir un ús social, el problema és l'atur i la desigualtat, el problema és l'especulació i la bombolla immobiliària. Una bombolla que es torna a inflar, augmentant els preus dels lloguers de pisos i locals per sobre del que les granollerines i granollerins podem pagar. Una bombolla que ens expulsa de les nostres cases i que provoca la paradoxa que mentre a la nostra ciutat hi ha centenars de pisos i locals desocupats, hi hagi gent sense sostre i projectes sense espai.

Amb aquest comunicat volem reiterar el nostre suport a les persones que s'organitzen per construir alternatives assembleàries, autogestionades i transformadores per a la ciutat.

 

En solidaritat amb Ca l'Enkant:

  1. Reclamem l’absolució de les 12 persones encausades i l'arxiu de la causa.
  2. Demanem a l'Ajuntament de Granollers que doni suport a les 12 persones encausades de Ca l'Enkant i reclami públicament l'absolució total.
  3. Instem a l'Ajuntament de Granollers a posar mesures efectives per tal que els immobles permanentment abandonats siguin destinats a un ús social.
  4. Reclamem la despenalització de l'ocupació d'immobles permanentment abandonats.
  5. Convoquem a la gent de Granollers i d'altres punts de la comarca a donar suport a les persones encausades. A tal efecte fem una crida a participar de la concentració de suport que ha convocat l'Assemblea de Ca l'Enkant dilluns 10 d'abril a les 12:30 als jutjats de Granollers.

Amb aquest judici no pretenen només jutjar aquestes 12 persones sinó donar un escarment a totes aquelles que de forma activa ens oposem a un sistema injust i desigual, perquè creuen que amb la persecució judicial, que amb la criminalització política, que amb un dret penal d'excepcionalitat dividiran les lluites populars i callaran les protestes i reivindicacions populars. Però lluny d'això avui estem més unides que mai.